Preparaty z echinacei dostępne są w różnych formach, takich jak nalewki, soki z korzenia w roztworze alkoholowym czy kapsułki z suchym ekstraktem. Zewnętrzne stosowanie …
Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym i powiązanym czynnikiem ryzyka chorób serca , któremu można zapobiegać. Ciśnienie krwi można kontrolować za pomocą leków, ale wi…
Ashwagandha to jedno z najpotężniejszych ziół w medycynie ajurwedyjskiej, które zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Możesz ją łatwo włączyć do…
Ashwagandha, znana również jako witania ospała lub żeń-szeń indyjski, to jedna z najcenniejszych roślin w medycynie naturalnej, szczególnie ceniona za swoje właściwości …
Wraz z nadejściem jesieni pojawiają się typowe sezonowe dolegliwości, takie jak przeziębienie, zapalenie zatok, kaszel czy ból gardła. Dlatego tak ważne jest wspieranie …
Wykorzystanie kwiatów w kuchni sięga tysięcy lat – od cywilizacji chińskiej, przez rzymską i grecką. Wiele kultur na całym świecie dodaje jadalne kwiaty do potraw, by wz…
Szałwia to roślina o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, która od wieków wykorzystywana jest w naturalnej medycynie. Jej wszechstronność sprawia, że może pomóc w wal…
Bratek trójbarwny, zwany także fiołkiem trójbarwnym, bratkiem polnym, czasami sierotką lub kwiatkiem Świętej Trójcy może i jest małym kwiatkiem, ale jakże cennym! Bogact…
Orzechy piorące okazują się bardziej ekologiczną alternatywą dla detergentów i mogą być stosowane do więcej niż jednego celu. Stanowią doskonałą organiczną i biologiczną…
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to roślina, która w naturalny sposób gości na łąkach, w ogrodach i na trawniki. Choć często uznawana za uciążliwy chwast, jej obe…
Czy wiesz, że pospolity "chwast" rosnący w ogrodzie może wspomagać trawienie, oczyszczać krew i łagodzić stany zapalne? Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederace…
Liofilizacja to jedna z najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. To proces polegający na usuwaniu wody z żywności. Proces liofilizacji i suszenia mają tę samą z…
Czy wiesz, że sukulenty, trzymane w zamkniętych pomieszczeniach, mogą stać się prawdziwymi ratownikami? Oprócz swojego niepowtarzalnego wyglądu, rośliny te oferują liczn…
Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria), znany również jako kozia stopka, barszlica czy giersz, to roślina, która przez wielu ogrodników i rolników jest traktowan…
Żyworódka to nie tylko ozdobna roślina doniczkowa, ale i naturalny lek stosowany w medycynie ludowej na całym świecie. Sprawdź, które gatunki mają lecznicze właściwości,…
Spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Pokarmy bogate w błonnik dają uczucie sytości, wsp…
Pyłek pszczeli zbierany przez pszczoły to jedno z najbardziej wartościowych naturalnych produktów. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na z…
Złoty Wąs, znany również jako Callisia fragrans, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Meksyku. W XIX wieku była uprawiana głównie jako roślina don…
Olej można ekstrahować z kilku produktów spożywczych: zbóż (kukurydza, rzepak), orzechów i nasion (słonecznik, migdały), roślin strączkowych (soja, orzeszki ziemne) i ow…
Zwykle mówimy po prostu "herbata", ale czy wiesz, że nie zawsze mamy na myśli właściwie herbatę? W rzeczywistości wiele z popularnych napojów, które pijemy cod…
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej roczna produkcja sięga 6,5 miliona ton, co świadczy o jej ogromnej popularności. W Polsce także nie b…