Echinacea na przeziębienie i grypę

Preparaty z echinacei dostępne są w różnych formach, takich jak nalewki, soki z korzenia w roztworze alkoholowym czy kapsułki z suchym ekstraktem. Zewnętrzne stosowanie …

10 aromatycznych ziół i przypraw obniżających ciśnienie krwi

Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym i powiązanym  czynnikiem ryzyka chorób serca , któremu można zapobiegać. Ciśnienie krwi można kontrolować za pomocą leków, ale wi…

5 prostych przepisów z ashwagandhą – naturalny sposób na zdrowie i energię

Ashwagandha to jedno z najpotężniejszych ziół w medycynie ajurwedyjskiej, które zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Możesz ją łatwo włączyć do…

Ashwagandha – naturalny sposób na stres, lepszy sen i więcej energii

Ashwagandha, znana również jako witania ospała lub żeń-szeń indyjski, to jedna z najcenniejszych roślin w medycynie naturalnej, szczególnie ceniona za swoje właściwości …

Jak wzmocnić odporność? Przewodnik po herbatkach ziołowych

Wraz z nadejściem jesieni pojawiają się typowe sezonowe dolegliwości, takie jak przeziębienie, zapalenie zatok, kaszel czy ból gardła. Dlatego tak ważne jest wspieranie …

Które kwiaty są jadalne? Sprawdź, które możesz bezpiecznie wykorzystać w kuchni 🌸

Wykorzystanie kwiatów w kuchni sięga tysięcy lat – od cywilizacji chińskiej, przez rzymską i grecką. Wiele kultur na całym świecie dodaje jadalne kwiaty do potraw, by wz…

Sekrety szałwii: Przepisy na zdrowie i piękno w każdym łyku

Szałwia to roślina o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, która od wieków wykorzystywana jest w naturalnej medycynie. Jej wszechstronność sprawia, że może pomóc w wal…

Bratek trójbarwny - jadalna dzika roślina

Bratek trójbarwny, zwany także fiołkiem trójbarwnym, bratkiem polnym, czasami sierotką lub kwiatkiem Świętej Trójcy może i jest małym kwiatkiem, ale jakże cennym! Bogact…

Orzechy do prania i nie tylko

Orzechy piorące okazują się bardziej ekologiczną alternatywą dla detergentów i mogą być stosowane do więcej niż jednego celu. Stanowią doskonałą organiczną i biologiczną…

Mniszek lekarski: jadalna dzika roślina pełna zdrowotnych właściwości

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to roślina, która w naturalny sposób gości na łąkach, w ogrodach i na trawniki. Choć często uznawana za uciążliwy chwast, jej obe…

Bluszczyk kurdybanek – niedocenione zioło na trawienie i odporność

Czy wiesz, że pospolity "chwast" rosnący w ogrodzie może wspomagać trawienie, oczyszczać krew i łagodzić stany zapalne? Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederace…

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to jedna z najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. To proces polegający na usuwaniu wody z żywności. Proces liofilizacji i suszenia mają tę samą z…

Zdrowe sukulenty na Twoim parapecie

Czy wiesz, że sukulenty, trzymane w zamkniętych pomieszczeniach, mogą stać się prawdziwymi ratownikami? Oprócz swojego niepowtarzalnego wyglądu, rośliny te oferują liczn…

Podagrycznik pospolity – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria), znany również jako kozia stopka, barszlica czy giersz, to roślina, która przez wielu ogrodników i rolników jest traktowan…

Żyworódka – roślina lecznicza czy trujący sukulent? Poznaj 3 najważniejsze gatunki

Żyworódka to nie tylko ozdobna roślina doniczkowa, ale i naturalny lek stosowany w medycynie ludowej na całym świecie. Sprawdź, które gatunki mają lecznicze właściwości,…

Produkty bogate w błonnik

Spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Pokarmy bogate w błonnik dają uczucie sytości, wsp…

Pyłek pszczeli – naturalne dobrodziejstwo z natury

Pyłek pszczeli zbierany przez pszczoły to jedno z najbardziej wartościowych naturalnych produktów. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na z…

Maceracja - moc ziół ukryta w słoiku

Macerat to płynny preparat otrzymywany przez długotrwałe zanurzenie źródła roślinnego w wodzie lub innych płynach o temperaturze pokojowej.

Złoty wąs – roślina, która wspiera stawy, odporność i regenerację

Złoty Wąs, znany również jako Callisia fragrans, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Meksyku. W XIX wieku była uprawiana głównie jako roślina don…

Co warto wiedzieć przy wyborze oleju?

Olej można ekstrahować z kilku produktów spożywczych: zbóż (kukurydza, rzepak), orzechów i nasion (słonecznik, migdały), roślin strączkowych (soja, orzeszki ziemne) i ow…

Czym jest herbata, a czym napar?

Zwykle mówimy po prostu "herbata", ale czy wiesz, że nie zawsze mamy na myśli właściwie herbatę? W rzeczywistości wiele z popularnych napojów, które pijemy cod…

Korzyści z picia herbaty: Jak herbata wspiera zdrowie i samopoczucie

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej roczna produkcja sięga 6,5 miliona ton, co świadczy o jej ogromnej popularności. W Polsce także nie b…