Bluszczyk kurdybanek – niedocenione zioło na trawienie i odporność
Czy wiesz, że pospolity "chwast" rosnący w ogrodzie może wspomagać trawienie, oczyszczać krew i łagodzić stany zapalne? Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) to roślina, którą warto poznać bliżej – zarówno ze względu na jej właściwości lecznicze, jak i zastosowanie kulinarne.
Co to za roślina?
- Wygląd i występowanie
Bluszczyk kurdybanek to rozłogowa, pełzająca roślina z rodziny jasnotowatych. Ma nerkowate, lekko ząbkowane liście i niebieskofioletowe kwiaty. Kwitnie od marca do czerwca. Rośnie dziko na łąkach, przy płotach, murach i w ogrodach – często traktowany jest jako chwast.
- Inne nazwy
Zwana także: bluszczyk pospolity, ziemny, obłożnik, kurdybanek. Występuje również pod nazwami łacińskimi: Glechoma hederacea, Nepeta glechoma, Hedera terrestris.
- Odmiana ozdobna
Odmiana „Variegata” o biało-zielonych liściach jest jadalna i często uprawiana jako roślina ozdobna w skrzynkach balkonowych.
Czym bluszczyk nie jest?
- Bluszcz pospolity - W przeciwieństwie do bluszczu pospolitego (Hedera helix), kurdybanek jest w pełni jadalny. Bluszcz pospolity ma toksyczne liście (na surowo) i używany jest jedynie w przetwórstwie farmaceutycznym (np. w syropach).
- Jasnota purpurowa - Jasnota ma podobne kwiaty, lecz liście bardziej przypominają pokrzywę. Obie rośliny mają zastosowanie lecznicze.
Składniki aktywne i właściwości
Składniki czynne:
- olejki eteryczne
- substancje gorzkie
- saponiny
- garbniki
- kwas rozmarynowy
- witamina C
- potas, minerały
- żywice i woski
Właściwości:
- przeciwzapalne
- wykrztuśne
- oczyszczające krew
- moczopędne
- wspomagające metabolizm
- gojące rany
Zastosowanie lecznicze
- Na układ oddechowy - kurdybanek pomaga w odkrztuszaniu, rozrzedza śluz i łagodzi uporczywy kaszel. Pomaga również przy ropnych stanach zapalnych.
- Na pęcherz moczowy - Działa moczopędnie, przeciwzapalnie i łagodząco przy problemach z drogami moczowymi.
- Na trawienie i metabolizm - Stymuluje przemianę materii, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Bluszczyk w kuchni - smak i zastosowanie
- Liście i kwiaty kurdybanka są jadalne – mają ostry, lekko gorzki smak. Stosuje się je do:
- sałatek z dzikich ziół
- past ziołowych
- masła ziołowego
- omletów i zup
- dekoracji potraw
- Kwiaty - fioletowe kwiaty mają delikatnie słodki smak. Są jadalne i pięknie dekorują dania.
Przepisy z kurdybankiem
🌿 Sól ziołowa z kurdybankiem
Suszone liście zetrzyj i wymieszaj z grubą solą morską. Możesz dodać innych ziół np. tymianku, liści pasternaka, krwawnika pospolitego, pasternaka i wymieszać je razem.
🌿 Herbatka oczyszczająca
- 2 łyżeczki świeżego ziela zalej filiżanką wrzątku
- parz 5 minut
- pij 3 razy dziennie przez 2–3 tygodnie
Herbatka z kurdybanka pomaga oczyścić organizm, wspomaga metabolizm i działa przeciwzapalnie.
🌿 Nalewka
- świeże ziele zalej brandy w słoju (2/3 ziela, 1/3 wolnej przestrzeni)
- odstaw w chłodne miejsce na 4 tygodnie
- przefiltruj, przelej do ciemnej butelki
- stosuj 10–15 kropli 3 razy dziennie przez 3–6 tygodni
🌿 Olejek do ran
- Świeże liście bluszczyku kurdybanku drobno posiekaj lub zmiksuj.
- Zalej je olejem roślinnym (np. oliwą z oliwek, olejem lnianym lub z pestek winogron) tak, by całkowicie przykrył zioła.
- Umieść w szklanym słoiku i wystaw na słońce na 3–4 dni, codziennie lekko wstrząsając.
- Po tym czasie przefiltruj i przelej do ciemnej buteleczki.
- Przechowuj w lodówce.
- Stosuj kilka razy dziennie na rany, otarcia i podrażnienia skóry – przyspiesza gojenie i działa łagodząco.
🌿 Olejek do ran z suszonego bluszczyku kurdybanku
- Odmierz ok. 2 łyżki suszonego kurdybanku i wsyp do czystego, szklanego słoiczka.
- Zalej zioło ok. 100 ml oleju roślinnego (np. oliwy, oleju lnianego lub z pestek winogron), tak by całkowicie je przykryć.
- Zakręć słoik i odstaw w ciepłe, jasne miejsce (ale nie w pełne słońce) na 2–3 tygodnie.
- Co kilka dni lekko wstrząśnij zawartością.
- Po upływie czasu przefiltruj, przelej do ciemnej buteleczki i przechowuj w lodówce.
Masło ziołowe z kurdybankiem
Masło ziołowe to prosty sposób na wykorzystanie świeżych ziół w kuchni. Kurdybanek nadaje mu wyrazisty, lekko pikantny smak.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka drobno posiekanych świeżych liści kurdybanka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli (opcjonalnie)
- dodatki według uznania: ząbek czosnku, świeży szczypiorek, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Masło przełóż do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Dodaj posiekane liście kurdybanka i pozostałe składniki.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż do małego pojemnika lub uformuj w rulon przy pomocy folii spożywczej.
- Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Zastosowanie:
Świetne do pieczywa, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw lub ryb. Możesz je też zamrozić w porcjach i cieszyć się smakiem w sezonie zimowym.
Podsumowanie
Kurdybanek to dzikie zioło o wielu twarzach – wspiera zdrowie, urozmaica kuchnię i nadaje się do domowych kuracji. Zamiast go usuwać, warto zaprosić go do kuchni i domowej apteczki.
Masz bluszczyk kurdybanek w ogrodzie? Podziel się w komentarzu, jak go wykorzystujesz.
Wspomagając trawienie ziołami, warto jednocześnie zadbać o florę bakteryjną jelit, np. za pomocą probiotyków.
Zobacz, jak działają i które warto wybrać
Przeczytaj również:
- Które kwiaty są jadalne?
- „Zioła w medycynie współczesnej” to naprawdę interesujący i bogaty obszar, który łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowia. Współczesna medycyna korzysta z roślin leczniczych, ich ekstraktów i substancji aktywnych w leczeniu wielu chorób, a także w profilaktyce.
Komentarze
Prześlij komentarz